Zacharovovú pobúrilo vyhlásenie rezortu diplomacie o poškodení Slavína

15.03.2022 Bratislava

Moskva 14. marca (TASR) - Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová v pondelok uviedla, že Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR "povzbudzuje barbarov", ktorí sa "smejú nad hrobmi padlých" vojakov. Reagovala tak na vyhlásenie MZVEZ SR v súvislosti s pomaľovaním vojenského pamätníka Slavín v Bratislave farbami ukrajinskej vlajky. Komentár Zacharovovej bol zverejnený na oficiálnej webovej stránke ruského ministerstva zahraničných vecí.

"Tvrdenie slovenského rezortu diplomacie o tom, že slovenskí občania takýmto činom vyzývajú Rusko, aby 'skončilo nezmyselnú vojnu', povzbudzuje barbarov, ktorí sa smejú nad hrobmi padlých," uviedla Zacharovová.

"Ospravedlňovanie znesvätenia pamätníkov a hrobov je zradou svojich vlastných krajanov, ktorí bránili česť krajiny a národa" počas Slovenského národné povstania a postavili sa proti útlaku 'tretej ríše'," pokračuje oficiálna predstaviteľka ruského rezortu diplomacie.

Zacharovavá takto reagovala na vyhlásenie MZVEZ SR z 3. marca, v ktorom slovenský rezort diplomacie uviedol, že pomaľovanie pamätníka je výzvou Slovákov, aby Rusko skončilo "nezmyselnú vojnu". Slovenský rezort diplomacie tak reagoval aj na Veľvyslanectvo Ruskej federácie v SR, ktoré tvrdilo, že došlo k znesväteniu tohto vojenského pamätníka.

MZVEZ SR vtedy požiadalo ruské veľvyslanectvo v Bratislave, aby videlo realitu. "A tou je obrovská občianska solidarita s Ukrajinou, ktorú bezdôvodne napadla Ruská federácia a okrem porušenia medzinárodného práva tak pošliapava aj pamiatku Ukrajincov, ktorí bok po boku s Rusmi bojovali za slobodu v roku 1945", uviedol komunikačný odbor MZVEZ SR.

Časť vojenského pamätníka Slavín v Bratislave poškodil začiatkom marca neznámy páchateľ modrou a žltou farbou. Natrel schody, stĺpy pamätníka, ako aj priestor pred ním. Polícia začala trestné stíhanie vo veci trestného činu poškodzovania cudzej veci.
 

Vyberte región

mark